Kontakt centar
Call centar Piraeus Banke 0800 000 800 (besplatan poziv za korisnike fiksne telefonije u nacionalnoj mreži) Tel. (+381 11) 3024 077 Tel. (+381 11) 3024 078 Fax. (+381 11) 3217 704 E-mail: contact@piraeusbank.rs Blokada kartica 24/7 Informacije i podrška Ponedeljak - petak 07-21h Subota 07-18h Prigovori klijenata Ukoliko imate prigovor, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese prigovori@piraeusbank.rs, kao i putem kontakt forme.
E-mail podrška i prigovori klijenata
Skype podrška Skype podrška Skype podrška
24h/7

Mastercard® promocija u javnom gradskom prevozu

Plaćajte beskontaktno vožnju u javnom gradskom prevozu Piraeus Debit Mastercard karticom. Prislonite vaš Mastercard na označeni deo validatora i iskoristite promotivnu cenu karte sredom i subotom od samo 1 dinar u okviru jedne zone, a 2 i 3 dinara u više zona, od 15. avgusta do 15. septembra 2018. 

 

 

Promotivna Mastercard cena karte u okviru jedne zone sredom i subotom:

  •  1 i 2; 3; 4    -    1 RSD

 

Promotivna Mastercard cena karte u okviru više zona sredom i subotom:

  •  1, 2 i 3        -    2 RSD
  •  1, 2, 3 i 4    -    3 RSD
  •  3 i 4            -    2 RSD

 

*Vreme korišćenja karte je 90 minuta.

 

 

 

 

 

 

 

Često postavljana pitanja

1.    Koja je cena karte za prevoz Beskontaktnim danima?

Tokom kampanje Beskontaktni dan u svim vozilima javnog prevoza u Beogradu, putnici koji koriste Mastercard i Maestro beskontaktne kartice moći će da kupe karte za prevoz po specijalnim cenama: u bilo kojoj pojedinačnoj zoni i u kombinaciji zona 1 i 2, cena karte je samo jedan dinar, u kombinaciji zona 1, 2 i 3, odnosno 3 i 4 – cena karte je 2 dinara, dok karta koja pokriva vožnju kroz sve četiri zone javnog prevoza košta samo 3 dinara. Promotivne cene se odnose samo na karte plaćene Mastercard i Maestro beskontaktnim karticama u vozilima javnog prevoza sredom i subotom od 15. avgusta do 15. septembra 2018.

 

2.    Kako se plaća beskontaktnim karticama u javnom prevozu?

Plaćanje Mastercard i Maestro beskontaktnim karticama u javnom prevozu obavlja se na isti način kao i validacija personalizovanih i nepersonalizovanih BusPlus kartica, odnosno bilo koje drugo beskontaktno plaćanje – jednostavnim prislanjanjem kartice na donji deo validatora koji je jasno označen. Nakon prislanjanja kartice, validator svetlosnim i zvučnim signalom potvrđuje da je transakcija uspešno obavljena, i to je sve, putnik može da nastavi sa vožnjom. Svako beskontaktno plaćanje zaštićeno je višeslojnim mehanizmima zaštite, a tokom validacije i kontrole karata, kartica sve vreme ostaje u rukama korisnika što je dodatni stepen kontrole za korisnike.

 

3.    Koliko blizu validatora treba da bude moja kartica kako bih izvršio plaćanje?

U skladu sa važećim ISO i PCI standardima, kartica treba da se nađe u neposrednoj blizini validatora, na oko 4 cm ili bliže, kako bi se osiguralo da će čitač prihvatiti plaćanje. Validatori imaju jasno obeleženu oblast za prislanjanje kartica i ona je u donjoj polovini uređaja. 

 

4.    Kako mogu da znam da su Mastercard beskontaktna plaćanja sigurna? Šta me štiti?

Mastercard beskontaktna plaćanja su sigurna za korišćenje, baš kao što je i slučaj sa standardnim karticama. Mastercard beskontaktna plaćanja su zaštićena višeslojnim nivoima zaštite. Beskontaktne kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja. Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija. Takođe, važno je naglasiti da tokom beskontaktnog plaćanja kartica ostaje u rukama korisnika što pruža veći osećaj kontrole i sigurnosti korisniku. Pored toga, za Mastercard beskontaktna plaćanja je potrebno uneti PIN kod kada iznosi prevazilaze 1.500 RSD tako da korisnik ima veći stepen kontrole nad kupovinama.

 

5.    Da li je moguće da mi budu naplaćene dve karte ako slučajno prislonim karticu dva puta na validator?

Ugrađeni mehanizmi zaštite osiguravaju da se naplaćuje samo jedna transakcija kada je beskontaktni čitač aktiviran. Poruka na ekranu validatora i zvučni i sve6.tlosni signal potvrđuju uspešnu transakciju nakon čega možete da sklonite karticu.

 

6.    Ukoliko se BusPlus kartica nalazi pored beskontaktne Mastercard kartice, koja kartica će se zadužiti?

U slučaju istovremenog prislanjanja BusPlus kartice i platne kartice na označenu zonu validatora, uvek se vrši zaduživanje isključivo BusPlus kartice, dok se platna kartica ne zadužuje.

 

7.    Ukoliko izvršim plaćanje BusPlus karticom da li može da bude očitana i Mastercard beskontaktna kartica?

U slučaju istovremenog prislanjanja BusPlus kartice i platne kartice na označenu zonu validatora, uvek se vrši zaduživanje isključivo BusPlus kartice, dok se platna kartica ne zadužuje.

U slučaju kada se kartice prislanjaju na validator nezavisno jedna od druge, moguće je zadužiti obe kartice.

 

8.    Kako mogu da budem siguran da mi neko neće prići i pokrasti sav novac sa računa preko čitača koji će da prislone na mene?

Postoje sigurnosne mere koje ova tehnologija donosi i koje minimiziraju šanse da se ovo desi i potencijalne rezultate. Pre svega, prilikom obavljanja beskontaktnih plaćanja udaljenost između kartice i čitača treba da bude oko 4 centimetara, a za svaku transakciju se kreira jedinstveni sigurnosni kod koji ne može da se iskoristi prilikom druge transakcije tom istom karticom. Takođe, Mastercard beskontaktna plaćanja zahtevaju i PIN kod za iznose preko 1.500 RSD što je dodatni sloj zaštite i korisnik ima kontrolu nad svojom potrošnjom, a nakon određenog broja beskontaktnih plaćanja bez unošenja PIN koda, korisnik će morati da obavi plaćanje uz unošenje PIN koda kako bi potvrdio svoj identitet. Važno je naglasiti i da se beskontaktna plaćanja mogu obaviti samo preko registrovanih POS terminala, što znači da bi prevaranti prvo morali da se registruju kao trgovci ili privredna lica čime se osigurava da je moguće ispratiti svaku transakciju.

 

9.    Da li je moguće da se cena karte skine sa neke druge beskontaktne kartice koju imam u novčaniku, a ne sa one sa kojom sam hteo da platim?

Kao što je slučaj sa bilo kojim plaćanjem – kada plaćate kartu za prevoz, izvadite željenu karticu iz novčanika i obavite plaćanje samo njom.

 

10.    Da li je moguće platiti karticom ukoliko se nalazi u novčaniku ili džepu?

Plaćanje karte za prevoz beskontaktnom karticom može da se obavi samo ako se kartica nalazi na rastojanju od maksimalno 4cm od naznačene zone validatora. Ako je taj uslov ostvaren, onda je moguće platiti nezavisno od toga da li se sama kartica nalazi u novčaniku ili u džepu, ali kao i kod bilo kog drugog plaćanja, izvadite željenu karticu iz novčanika i obavite plaćanje samo njom.

 

11.    Da li je krađa novca sa beskontaktnih kartica u javnom prevozu realna opasnost za ljude koji koriste karticu sa beskontaktnim plaćanjem?

Ne, nije. Nije bilo zabeleženih slučajeva ovakvih zloupotreba beskontaktnih platnih kartica u realnim okolnostima, uprkos glasinama i šalama na društvenim mrežama, a sve zahvaljujući višeslojnim fizičkim i softverskim mehanizmima zaštite.

 

      12.    Da li promocija traje i 15. septembra?

      Da, promocija traje zaključno sa 15. septembrom 2018. godine.